Hoeve met losstaande bestanddelen

Beschrijving

Katteknok nr. 5. Hoeve met losstaande bestanddelen. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en is op de Atlas der Buurtwegen (1843) aangeduid als "Ferme Claerbout", op de Vandermaelenkaart (ca. 1850) als "Ferme". Volgens het kadaster wordt het woonhuis vergroot ca. 1939. Erftoegang naar een gekasseide oprit tussen bakstenen, witbeschilderde hekpijlers met kapelletje en smeedijzeren hekkens. Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht maar eventueel met oudere kern. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) boven grijze plint. Sierpleister op de plint en onder de dakgoot. Vensters met bewaard schrijnwerk met grote roedeverdeling, vernieuwde luiken. Schuur gelegen ten zuidwesten van het woonhuis. Witbeschilderde, verankerde baksteen onder pannen zadeldak.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1939/17.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien