erfgoedobject

Schuur

bouwkundig element
ID
84334
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84334

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en is op de Atlas der Buurtwegen (1843) aangeduid als "Ferme Claerbout", op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Ferme". Volgens het kadaster wordt het woonhuis vergroot circa 1939. Erftoegang naar een gekasseide oprit tussen bakstenen, witbeschilderde hekpijlers met kapelletje en smeedijzeren hekkens. Woonhuis met 19de-eeuws uitzicht maar eventueel met oudere kern. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) boven grijze plint. Sierpleister op de plint en onder de dakgoot. Vensters met bewaard schrijnwerk met grote roedeverdeling, vernieuwde luiken. Schuur gelegen ten zuidwesten van het woonhuis. Witbeschilderde, verankerde baksteen onder pannen zadeldak.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1939/17.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het woonhuis werd vernieuwd en de hekpijlers met kapelletje en smeedijzeren hekkens zijn verdwenen. Alleen de schuur bleef bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schuur [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84334 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.