• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning

Beschrijving

Halfvrijstaand woonhuis met rechts een perceleringsstraatje. Staat reeds getekend op een figuratieve kaart van 1773, met de dorpskern van Dentergem. Volgens het kadaster wordt het huis circa 1864 verbouwd waarbij een nieuwe gevel wordt voorgezet en daardoor licht vooruitspringt op de rooilijn. Nog volgens het kadaster volgt er een verbouwing circa 1874, eventueel ook aan de gevel.

Zeer breed dubbelhuis van anderhalve bouwlaag en negen traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). 19de-eeuws uitzicht maar wellicht met oudere (18de-eeuwse?) kern. Beraapte gevel gecombineerd met accenten van grijze beschildering bij de bepleisterde plint, het cordon en de geprofileerde omlijstingen van de muuropeningen. Bewaard schrijnwerk, vensters met grote roedeverdeling, op de begane grond met luiken, contrasterende beschildering in wit en rood. De halfronde vensters op de verdieping zijn blind behalve bij de bovenlichten met vorkvormige roedeverdeling. Verankerde zijgevel met rechts een rechthoekig venster met houten bolkozijn.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207, Mutatieschetsen, Dentergem, 1864/31,1874/3.
  • Rijksarchief Gent, Staten van Vlaanderen, Kaarten en Plans, nr. 1580.