erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84338
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84338

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Halfvrijstaand woonhuis met rechts een perceleringsstraatje. Staat reeds getekend op een figuratieve kaart van 1773, met de dorpskern van Dentergem. Volgens het kadaster wordt het huis circa 1864 verbouwd waarbij een nieuwe gevel wordt voorgezet en daardoor licht vooruitspringt op de rooilijn. Nog volgens het kadaster volgt er een verbouwing circa 1874, eventueel ook aan de gevel.

Zeer breed dubbelhuis van anderhalve bouwlaag en negen traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). 19de-eeuws uitzicht maar wellicht met oudere (18de-eeuwse?) kern. Beraapte gevel gecombineerd met accenten van grijze beschildering bij de bepleisterde plint, het cordon en de geprofileerde omlijstingen van de muuropeningen. Bewaard schrijnwerk, vensters met grote roedeverdeling, op de begane grond met luiken, contrasterende beschildering in wit en rood. De halfronde vensters op de verdieping zijn blind behalve bij de bovenlichten met vorkvormige roedeverdeling. Verankerde zijgevel met rechts een rechthoekig venster met houten bolkozijn.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207, Mutatieschetsen, Dentergem, 1864/31,1874/3.
  • Rijksarchief Gent, Staten van Vlaanderen, Kaarten en Plans, nr. 1580.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84338 (Geraadpleegd op )