Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee dorpswoningen

Beschrijving

Vrijstaande, lage koppelwoning. Volgens de bouwaanvraag van 1906 gebouwd in opdracht van de borstelfabrikant Vande Vondele uit Meulebeke. Het ontwerp toont een eenvoudige lijstgevel maar wellicht werd de uitvoering aangepast zie huidig. Nummer 85 heeft het oorspronkelijke uitzicht bewaard. De gevel van nummer 87 is in de loop van de 20ste eeuw verbouwd en witgeschilderd: wijzigen van de muuropeningen en verwijderen van het dakvenster.

Dubbelhuizen van drie traveeën in verankerde baksteen en onder pannen zadeldak. Bij nummer 85 wordt het roodbakstenen parement, boven een gecementeerde plint, verlevendigd door grijswitte bakstenen voor de hoekkettingen, doorlopende banden en strekken. De vooruitspringende deurtravee loopt uit op een getrapt dakvenster. De venstertraveeën zitten gevat in een brede rechthoekige nis bovenaan afgeboord met een tandlijst. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk.

• Gemeentelijk archief Dentergem, Bouwvergunning, nummer 1906/4.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien