erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

bouwkundig element
ID
84342
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84342

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën gelegen op de hoek van een noordelijke aftakking van de Markegemsesteenweg. In de 18de eeuw is er, zie de Ferrariskaart (1770-1778), op deze plaats bebouwing aanwezig. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) is er sprake van een "Chapelle de Vandewalle", op de Vandermaelenkaart (1850) aangeduid als "Chap. Vande Walle". Volgens kadastergegevens dateert de huidige kapel van circa 1864. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus.

Bakstenen (rode en bruine baksteen) kapel met driezijdig koor, leien zadeldak. Voorgevel in neoclassicistische stijl. Rondboogdeur: vleugeldeur (nieuw schrijnwerk) met bovenlicht, de rondboog met sluitsteen steunt op geprofileerde imposten. Flankerende pilasters, met gecementeerde plint, dragen een hoofdgestel met op een houten plank het opschrift "O.L.V. V.D. ZEVEN WEEEN B.V.O.". Daarboven een driehoekig fronton met betonnen dekstenen, het boogveld is gevat in een tandlijst en opengewerkt met een ronde oculus. Op de top een eenvoudig ijzeren kruis. Blinde zijgevels met twee blinde rondboogopeningen geaccentueerd door een roodbakstenen rollaag. De kapel met achterliggend grasveldje wordt omarmd door twee ligusterhagen.

Sober interieur met witbeschilderde bepleisterde muren en gewelf, rechts sporen van oudere beschildering. Vloer met arduinen tegels. In het koor drie rondboognissen met in het midden beeld van Maria en daarboven een schildering van de H. Geest afgebeeld als duif.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1864/39.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, s.l., s.d., nr. 4.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84342 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.