erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
84343
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84343

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen. Boerenhuis en stallingen gegroepeerd rond een begraasd erf, afgezet met een ligusterhaag.
De site ligt op een driehoekig perceel tussen de Markegemsesteenweg en een noordelijke aftakking. Staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850). Volgens het Primitief Kadasterplan (circa 1830) gelegen aan de zuidkant van de "Noord Molenkouter". Gedateerd "1840", zie gevelsteen op de oostelijke zijgevel maar eventueel met oudere (18de-eeuwse?) kern. Circa 1936 worden volgens kadastergegevens huis stallingen en schuur uitgebreid.

Lage boerenwoning, dubbelhuis, in bruine verankerde baksteen onder pannen zadeldak. Aan de voor- en achtergevel een gecementeerde plint met imitatievoegen.

Voorgevel met negen traveeën waarvan de linker wellicht ca. 1936 werden toegevoegd. Deur met omlijsting, bekroond met een driehoekig fronton, in gesinterde baksteen, beluikte vensters. Brede, bepleisterde en witbeschilderde lijst onder de dakgoot. Achtergevel met links een opkamertravee en beluikte vensters. Fijne, bakstenen lijst onder de dakgoot. In de oostgevel een kleine, ronde oculus en sporen van oudere openingen. Gedeeltelijk bewaard houtwerk.

Grondig aangepaste bijgebouwen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1936/3.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84343 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.