erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
84354
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84354

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rond een begraasd erf en aan de straatkant afgeboord met een gemengde haag (onder meer haagbeuk). Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830), de Atlas der Buurtwegen (1843) en de Vandermaelenkaart (circa 1850). Volgens kadastergegevens is het woonhuis uitgebreid circa 1850 en wordt het goed vermeld als "Drijkoningen". Woonhuis in verankerde baksteen, witbeschilderd boven een grijze plint, de muuropeningen zijn aangepast in de loop van de 20ste eeuw. Rechts van het woonhuis lagere aanbouw met vlechtingen in de zijgevel. Links van het erf wagenhuis met schuur.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1850/26.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84354 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.