Kapel Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Beschrijving

Kapel bij nummer 7 zogenaamd kapel Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking. Waarschijnlijk opgericht in de tweede helft van de 19de eeuw, uit kadastergegevens valt op te maken dat de kapel tussen 1894 en 1901 is gebouwd. Staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus.

Baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) ingepast in de tuinmuur. De segmentboogingang wordt geflankeerd door pilasters. Boven de deur een gevelsteen met opschrift "O.L.V. / BEZOEKING". In de zijgevels steekt een half rondboogvenstertje onder bakstenen druiplijst.

Eenvoudig interieur, bepleisterde en blauwbeschilderde muren, tongewelf. Houten knielbankje vóór de ingang.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1901/42.
  • Cartografisch Instituut (Militaire stafkaart, 1862, herzien in 1884 en 1910).