Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand woonhuis

Beschrijving

Alleenstaande woning, wellicht een voormalige boerderij, gelegen op het einde van een (onverharde) zijtak van de Meulebekestraat. Staat op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) met de huidige gebouwenconfiguratie aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1843). Het kadaster vermeldt ook enkele uitbreidingen vóór 1861 en circa 1933.

Laag dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) gelegen in een ruime, beboomde tuin. Waarschijnlijk oudere kern maar met aanpassing van de gevel in het begin van de 20ste eeuw. Bruinbakstenen gevel met doorlopende banden in gele baksteen en een gecementeerde plint. Korfboogvormige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, ook bij de dakkapelletjes. Bakhuisje ten zuiden van het erf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1864/103, 1933/14.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien