erfgoedobject

Villa Floralies

bouwkundig element
ID
84372
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84372

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Floralies
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Op de hoek met Boulevard, villa "FLORALIES" zie gevelsteen, gesitueerd in een ruime en beboomde tuin. Volgens het kadaster circa 1913 gebouwd in opdracht van de familie De Visscher. Het huis ligt in het oude gedeelte van de vroegere Pontbrouckstraat. Oranje baksteenbouw in neo-Vlaamse renaissancestijl op L-vormige plattegrond en onder leien bedakingen. Pittoreske architectuur verlevendigd met doorlopende banden, gebruik van topgevels, dakvensters en een opvallende arkeltoren op de zuidoosthoek. In de oksel van beide vleugels wordt de ingang benadrukt door een portiek bekroond met balustrade. Rechthoekige vensters onder ontlastingsbogen of gevat in rond- of korfboognissen. Het schrijnwerk is grotendeels bewaard. Op het schilddak van de hoofdvleugel smeedijzeren nokversiering en windvaan op de spits van de arkeltoren.
In de omhaagde tuin zijn (recent) leilinden aangeplant.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1913/12.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Floralies [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84372 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.