erfgoedobject

Koetshuis en stallingen bij landhuis

bouwkundig element
ID
84374
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84374

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig koetshuis en stallingen, gebouwd circa 1899 (zie kadaster), horend bij het landhuis van de familie Opsomer, gelegen in een ruime tuin. Landhuis en stallingen maakten oorspronkelijk deel uit van één groot domein. Het domein werd opgesplitst en het koetshuis is volgens kadastergegevens circa 1953 omgebouwd tot landelijke woning zie huidig. Bij het huis hoort een kapel (zie supra). Het huis ligt in het oude gedeelte van de vroegere Pontbrouckstraat.

Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen verlevendigd met natuurstenen banden, natuurstenen plint met bossage en leien bedakingen. De villa wordt aan de oostzijde gedomineerd door een vierkante hoektoren, oorspronkelijk uitgewerkt als uitkijktoren. De nu afgeknotte spits had vroeger (zie iconografie) een bekronend balkon waarop vier getorseerde zuilen de verhoogde spits dragen. Eclectische gevels met gebruik van historiserende elementen zoals de verschillende soorten muuropeningen, vensternissen, ontlastingsbogen en sierankers. Pittoreske afwerking van de daken door de toepassing van houten, fraai versierde windveren, bebording van de dakgoten en dakkapelletjes. Stallingen aan de achterzijde met bewaarde staldeuren met hang- en sluitwerk.

De smeedijzeren tuinhekkens en bakstenen pijlers (voor deze omheining werd in in 1898 een bouwaanvraag ingediend) rusten op een arduinen plint. Verdiepte toegangspartij met kwartronde vleugels en versierende vazen op de hekpijlers.

Tuin met ruime oprit en achteraan gazon met vijver en houten brugje met smeedijzeren balustrade, monumentale beuk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1899/10, 1953/44.
  • Gemeentelijk Archief Dentergem, Bouwvergunning, nr. 1898/5.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Koetshuis en stallingen bij landhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84374 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.