Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux bij de oprit naar en horend bij nummer 18. Gebouwd in 1948 in opdracht van de familie De Visscher die toen het huis nummer 16 bewoonde. Maakt deel uit van de kapellekensomgang die uitgaat halverwege augustus.

Een opschrift in de kapel vermeldt dat "DEZE KLEINE KAPEL WERD OPGERICHT DOOR DE FAMILIE / DE VISSCHER UIT DANKBAARHEID VOOR EEN MERKWAARDIGE / GENEZING, TOEGESCHREVEN AAN DE HEILIGE MAAGD VAN BANNEUX, / DIE KWAM "OM HET LIJDEN TE VERZACHTEN." / DE PLECHTIGE INZEGENING WERD OP 13-9-1948 VOLVOERD DOOR / Z.E.H. DE STROOPER, DEKEN VAN TIELT, BIJGESTAAN DOOR / Z.E.H. JAMIN, KAPELAAN VAN HET VERSCHIJNINGSOORD."

Rechthoekige kapel met ronde apsis en voorportaal. Staat op een verhoog en is toegankelijk via een brede bakstenen buitentrap afgeboord met bakstenen muurtjes. Ingeplant in een "MARIALE TUIN, / O.L.VROUW VAN SMARTEN / TER ERE.../ INGEWIJD.../ OP 8 SEPTEMBER 1958" zie eternietplaat aan de zuidgevel.

Witte baksteenbouw boven een gepekte plint. Massief pagodedak bedekt met (kunst)leien en een stevige dakruiter met bekronend smeedijzeren kruis. De brede dakrand is aan de voorkant uitgewerkt als luifel voor een portaal gedragen door houten balken en steunend op betonnen sokkels. Op de liggende balken beschilderde opschriften respectievelijk "IK KOM HET LIJDEN VERZACHTEN" en "IK BEN DE MAAGD DER ARMEN". De deur wordt geflankeerd door twee rechthoekige vensters met glas in lood. In de zijgevels zitten telkens twee rondboogvensters, eveneens met glas in lood.

Sober interieur met bepleisterde en witbeschilderde muren, het tongewelf in hemelsblauw. Houten altaar met beeld van Maria en banderol met opschriften "GELOOF IN MIJ IK ZAL IN U GELOVEN", "IK BEN MOEDER VAN DEN VERLOSSER MOEDER VAN GOD" en "BID VEEL".

Rechts van de kapel een wegkruis met gipsen kruisbeeld onder houten afdak, geplaatst tegen een bakstenen muur. Kleine voortuin met taxus en hulst.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, s.l., s.d., nr. 10.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien