Villa in omhaagde tuin

Beschrijving

Villa gelegen in een omhaagde (liguster) tuin, volgens het kadaster gebouwd circa 1924. Diephuis van twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen). Het eenvoudige, rechthoekige volume heeft aan de straatzijde in de rechtertravee een oplopende erker met bovendaks een golvende afwerking.

Bruine baksteenbouw, voorgevel met parement in oranje baksteen boven een bepleisterde en grijsbeschilderde plint. Omlopende, witbeschilderde, horizontale banden ter hoogte van onder-, tussen en bovendorpels. Verhoogde begane grond boven een kelderverdieping. Rechthoekige vensters met ontlastingsbogen en bewaard schrijnwerk. Bovenlichten met opvallende roedeverdeling, ook bij het venster van de trappenzaal. De toegang bevindt zich in een lage aanbouw links van het huis. Een brede, arduinen buitentrap leidt naar een vleugeldeur met sierlijk smeedwerk. In de zijgevels is de aanwezigheid van de rookkanalen geaccentueerd door siermetselwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1924/1.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien