erfgoedobject

Wegkruis Kruis Gillis Van den Heede

bouwkundig element
ID
84385
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84385

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wegkruis "Kruis Gillis Van den Heede" op de hoek met de Meulebekestraat. Het kruis wordt op historische kaarten met verschillende namen vermeld: op de Atlas der Buurtwegen (1843) als "Croix Bovyn", op de Vandermaelenkaart (circa 1850) als "Calv. De Devenyn".

Het kruis dateert waarschijnlijk van 1769 en is opgericht ter nagedachtenis van burgemeester (voor het eerst in 1728) Gillis Van den Heede. Deze zou hier in 1751 zijn vermoord en begraven.

De familie Van den Heede voorziet Dentergem in de 18de eeuw van enkele burgemeesters en was sedert het begin van de 17de eeuw uitbater van " 't Casteelgoed", herenhoeve van de heren van Dentergem.

Houten, groenbeschilderd kruis met houten witbeschilderd kruisbeeld omringd door vier geknotte linden. Op de voet van het kruis een gegraveerd opschrift "HIER VOOR / LICHT / BEG / REAVEN / GILLES VAN / DEN HEEDE". De (vermoedelijke) datum "1769" is door verrotting van het hout onleesbaar. Bovenaan het kruis is het opschrift "IN / RI" aangebracht. Het kruisbeeld is fel beschadigd.

  • BEKAERT E., Het Dentergemse gemeentehuis 1784-1994. Verleden en heden van een gebouw en zijn bewoners, in Het tijdschrift van het Gemeentekrediet, jg. 48, nr. 188, 1994/2, p. 33.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Slechts twee geknotte linden zijn behouden. 

  • Informatie meegedeeld door Koen Himpe (9 januari 2023).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wegkruis Kruis Gillis Van den Heede [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84385 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.