Hoeve Brouwerijgoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Brouwerijgoed

Beschrijving

Historische hoeve, het "Brouwerijgoed". Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als site met een rechthoekige omwalling, met toegang aan de zuidkant en een boomgaard. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) is de omwalling meer afgerond en heeft aan de zuidkant een inrijpoort die onmiddellijk toegang geeft tot de grote schuur en het woonhuis. Binnen die grote omwalling bevindt zich tamelijk centraal een kleine omwalling waarbinnen geen bebouwing is te zien. De Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) geeft dezelfde configuratie en vermeldt de hoeve als "Ferme Brouwery goed". Volgens kadastergegevens kent het woonhuis een uitbreiding vóór 1861. In 1943 worden een aantal bijgebouwen toegevoegd in functie van een kippenkwekerij. Uitbreiding van het bedrijf (met twee bijgebouwen) maken het gedeeltelijk dempen van de binnengracht in 1945 noodzakelijk. In 1958 verdwijnt de binnenste omwalling en wordt het zuidelijk deel van de buitengracht gedempt, ook de inrijpoort wordt gedeeltelijk afgebroken. Uitbreiding van de schuur in 1967. In 1984 wordt de gracht verder gedempt, enkel het oostelijk deel blijft bestaan. In 1991 wordt het woonhuis ongeveer tot de oorspronkelijke grootte teruggebracht.

Heden bestaat de site uit een woonhuis en een dwarsschuur met wagenhuis, terugklimmend tot de 18de eeuw, toegankelijk via een grinten oprit. Beide gebouwen liggen respectievelijk ten noorden en ten zuiden van een gazon. Recent gerenoveerde gebouwen.

Langgerekt, laag woonhuis, witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak en boven een gepekte plint. Dubbelhuis van 10 traveeën. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk naar oud model. De vensters met kleine roedeverdeling hadden oorspronkelijk luiken, zie duimen. De deur helemaal rechts heeft een eenvoudige bakstenen omlijsting. Aan de achterzijde ontneemt een recente aanbouw grotendeels het zicht op de achtergevel.

De monumentale dwarsschuur kent in de loop van de tijd meerdere verbouwingen. Verankerde baksteenbouw met in het rechtergedeelte nog een aantal oorspronkelijke muuropeningen.

De linkerzijgevel draagt tal van bouwsporen, onder andere vlechtingen geven de vroegere bouwdiepte aan, op de begane grond steken twee grote oculi.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1864/70, 1943/24, 1945/30, 1967/41, 1984/42, 1991/24.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien