Vermoedelijk oorspronkelijk voormalig huis zogenaamd "den Gulden Cop" waarvoor het originele "Manneken Pis" stond (zie gedenkplaat). Voormalig "Vleeshuis" heropgebouwd in 1810 en naderhand als graanhalle gebruikt. Sinds enkele jaren ingenomen door de brandweerdienst.
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen afgedekt met een zadeldak (pannen). Voorgevel uitlopend op een driehoekig fronton met gekorniste kroonlijst en segmentboogvenster. Benedenverdieping van zandsteen (hergebruikt materiaal?) en gecementeerde bovenverdieping, laatstgenoemde voorzien van rechthoekige vensters met roedeverdeling en rondboogvormig bovenlicht. In de eerste benedentravee, smal spiegelboogdeurtje, geflankeerd door Dorische pilasters.
De rest van de begane grond, vroeger gemarkeerd door een grote rondboogpoort en een tweede spiegelboogdeurtje, is onoordeelkundig verbouwd tot garage met ijzeren rolluik.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent. Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
De gedenkplaat stond tijdens de jaren 1970 vermoedelijk op een verkeerde plaats en bevindt zich momenteel aan de doorgang met de Brandstraat (nummer 50). Volgens heemkundige kring Geradimonium is dit voormalig Vleeshuis niet de vroegere Gulden Cop.
Informatie verkregen van Marleen De Ceukelaire (6 december 2014).