erfgoedobject

Antoniuskapel

bouwkundig element
ID
84391
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84391

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Antoniuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Antoniuskapel (van Padua), gelegen langs de oprit naar het Jeugd- en ontmoetingscentrum. In de volksmond kapel Sinnesael genoemd naar André Sinnesael, onderpastoor in Dentergem die de kapel na de Tweede Wereldoorlog liet restaureren.

Volgens het kadaster gebouwd circa 1893, staat aangeduid op de herziene kaart van 1910 van het Militair Cartografisch Instituut. In 1993 werd de kapel gerestaureerd. De kapel maakt deel uit van de jaarlijkse kapellekensomgang die uitgaat rond half augustus.

Bruinbakstenen kapel boven een gecementeerde plint met vlak koor onder kunstleien zadeldak, neogotische stijl. Voorgevel met overhoeks geplaatste steunberen. Spitsboogdeur met bakstenen buitentrapje, omlijsting in gesinterde baksteen. De makelaar van de vleugeldeur is versierd met een spitsboog. De top van de gevel is opengewerkt met een driepas. Bekronend, smeedijzeren kruis. In de zijgevels eenvoudige spitsboogramen met omlijsting in gesinterde baksteen.

Interieur met roodbakstenen muren onder spitstongewelf. In het koor een spitsboognis met het beeld van Sint-Antonius. Onder het altaar een gevelsteen met opschrift "DANKBAAR OPGEDRAGEN / AAN DEN / HEILIGEN ANTONIUS / OM ZIJN VOORSPRAAK / EN BESCHERMING / 8 SEPTEMBER 1944".

Naast de kapel staan enkele elzen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1893/3.
  • Cartografisch Instituut (Militaire stafkaart, 1862, herzien in 1884 en 1910).
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, s.l., s.d., nr. 12.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Antoniuskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84391 (Geraadpleegd op )