Rij van drie huizen die de zuidwestkant van het kerkplein afbakenen. Op een figuratief plan van 1773 staat hier een huis met naam "Den Herdt" afgebeeld, de zuidhoek is onbebouwd. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) is de hele kant ingenomen door bebouwing. Op het kadasterplan van 1864 staat de aanleg van het tweede straatdeel van de Kerkstraat (tussen het kerkplein en de Wontergemstraat, confer supra) getekend, in deze nieuwe bouwblok breiden de huizen naar achter uit. Nummer 14 wordt circa 1875 met een verdieping verhoogd en opgesplitst in een woning met smidse, nummer 16 wordt vergroot circa 1912.
Nummer 12 is een laag dubbelhuis in verankerde baksteen, witbeschilderde voorgevel boven een zwarte plint. Muuropeningen aangepast in de loop van de 20ste eeuw, deur met arduinen buitentrapje.
Nummer 14 werd her- of verbouwd tijdens het interbellum. Dubbelhuis met roodbakstenen gevel boven een plint met zwartgeglazuurde bakstenen. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk.
Rijksarchief Gent, Kaarten en plannen, nummer 1580.
Cartografisch Instituut (Militaire stafkaart, 1862, herzien in 1884 en 1910).
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Alleen de linker woning van de oorspronkelijke rij van drie dorpswoningen bleef bewaard. De woningen met huisnummers 14 en 16 werden inmiddels her- of verbouwd.