erfgoedobject

Halfvrijstaand herenhuis gedateerd 1921

bouwkundig element
ID
84395
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84395

Juridische gevolgen

Beschrijving

Halfvrijstaand herenhuis, gedateerd 1921. Beeldbepalend dubbelhuis, gelegen tegenover het kerkplein. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en andere 18de-eeuwse kaarten is er op deze plaats bebouwing. Wellicht een verbouwing van meerdere panden bestaande uit een breed- en diephuis, zie kruisende daken. Huis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder zadel- en schilddak (zwarte pannen). Monumentale gecementeerde (imitatievoegen) lijstgevel in neoclassicistische stijl, horizontalisme door gebruik van kordons.

Fraai versierde gevel onder meer met guirlandes en strikmotieven verwijzend naar de Lodewijk-XVI-stijl. De brede deurtravee wordt in het dakvlak geaccentueerd door een houten dakkapel met segmentboogfronton. Vleugeldeur met panelen gevat in een korfboogomlijsting afgewerkt met een geprofileerde segmentboog en sluitsteen met afbeelding van een vrouwenhoofd. Bovenlicht met glas in lood en afbeelding van een vaas met bloemen. De deur wordt geflankeerd door twee smalle segmentboogvensters met diefijzers en daarboven een oculus. Erboven, op de verdieping een serliana, afgewerkt met een segmentboog met eveneens een vaasmotief in glas in lood. De rechtervleugel onder diep schilddak heeft een topgevel met golvende bekroning. Op de verdieping een bow window waarop een smeedijzeren balustrade voor het rondbogig dakvenster. Vlaggenmast rechts van de balustrade. Links en rechts van de bow window medaillons met respectievelijk "ANNO" en "1921". Voorts rechthoekige vensters gevat in een geprofileerde omlijsting met oren en sluitstenen. Eenvoudige zijgevel met gelijkaardig venster op de begane grond. Verzorgd schrijnwerk en kroonlijst op klossen.


Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Halfvrijstaand herenhuis gedateerd 1921 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84395 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.