Stoombrouwerij Desplenter met café, directeurswoning en feestzaal

Beschrijving

Brouwerij RIVA op de hoek met de Gottemstraat. Complex van brouwerij en administratieve gebouwen gesitueerd aan beide kanten van de straat en fasegewijs tot stand gekomen. De oorsprong van de brouwerij gaat terug tot circa 1896 wanneer de familie Desplenter aan de zuidkant van de straat een brouwerij opricht. Volgens kadastergegevens worden circa 1898 het café op de hoek, de stoombrouwerij met rechts daarvan de directeurswoning en links ervan een feestzaal opgericht. De stoombrouwerij wordt wellicht tijdens het interbellum vervangen, zie huidig. Circa 1965 wordt de directeurswoning in de brouwerij geïntegreerd. Vanaf 1960 worden percelen aan de overkant ingenomen om er moderne installaties met de bottelarij te plaatsen. De naam van de brouwerij verandert, zie huidig. De brouwerijgebouwen worden aan de Gottemstraat uitgebreid circa 1965 en 1994. Tegenwoordig produceert de brouwerij naast het gekende Dentergemse witbier tal van andere bieren.

De oude gebouwen (nummers 65-67) beslaan bijna het hele bouwblok. Achtereenvolgens van rechts naar links.
Nummer 65 Voormalig café op de hoek met de Gottemstraat. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een lage zwartgepekte plint, pannen zadeldak. De overhoekse inkomtravee loopt uit op een verhoogde trapgevel. Boven de deur een smeedijzeren uithangbord met opschrift "TAVERNE / BROUWERSHUYS" en een kleine, ronde oculus. Boven de begane grond van de voor- en zijgevel een bakstenen tandlijst. Segmentboogvormige muuropeningen, vensters oorspronkelijk met luiken, zie duimen.

De voormalige directeurswoning is een statig dubbelhuis met een bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel onder een gemansardeerd zadeldak (mechanische pannen). Gebruik van arduin voor de plint, kordons en sluitstenen. De deurtravee wordt geaccentueerd door flankerende pilasters met imitatievoegen. Segmentboogopeningen met op de begane grond vlakke en op de verdieping geblokte omlijstingen.

Nummer 67. Brouwerijgebouwen uit de jaren 1930 met opschrift "BROUWERIJ DESPLENTER" en ontworpen door architect "L. DOOMS" zie gevelsteen op de hoge arduinen plint rechts van de ingang. Rode baksteenbouw onder plat dak. Modernistische, asymmetrisch opgebouwde gevel met afwisseling van horizontale en verticale vensterpartijen. Centrale ingangpartij met brede, rechthoekige vleugeldeur en daarboven over de ganse verdieping een licht verheven, blind gevelvlak. Rechts daarvan de vensterpartij van de trappenhal bestaande uit drie gekoppelde, smalle hoge vensters. De rechtervleugel is opengewerkt door drie horizontale vensterstroken afgelijnd met arduinen kordons. Links verlicht een grote vensterpartij de vroegere brouwzaal. De eigenlijke brouwerij bevindt zich nu in de hoge gebouwen palend aan de Gottemstraat.

Links de zogenaamd feestzaal, halfvrijstaand pand heden in gebruik als opslagruimte. Verankerde, rode baksteenbouw met witbeschilderde voorgevel boven een arduinen plint, pannen zadeldak. Gevel verlevendigd met lisenen en bakstenen tandlijst onder de dakgoot.
Aan de overkant van de straat (nummer 42) is de administratie en de bottelarij gevestigd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Dentergem, 1898/6, 1960/84, 1965/30, 1994/10.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien