erfgoedobject

Hoeve Oude Zot

bouwkundig element
ID
84413
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84413

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Oude Zot
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historische hoeve "Oude Zot" wordt voor het eerst vermeld in 1554. Staat met huidige gebouwenconfiguratie grosso modo weergegeven op een kaart van 1707.

Hoeve van het langgeveltype bestaande uit een woonhuis, stal en schuur. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint. Boerenhuis vermoedelijk daterend uit de 17de eeuw bestaande uit vijf traveeën en drie opkamertraveeën onder verspringend zadeldak bedekt met Vlaamse pannen. De zuidgevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard schrijnwerk met onder meer kleine roedeverdelingen. De noordgevel is bijna volledig blind.

Bij het woonhuis aansluitend de stalvleugel en de schuur vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw zie data op de dorsvloer "1758" en "1760". Zijpuntgevels van de opkamer en van de schuur voorzien van vlechtingen.

Evenwijdig met het boerenhuis ligt een imposante schuur met twee wagendoorritten. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak.
Ten oosten van het boerenhuis een bakhuis-varkensstal ondergebracht in een lage, verankerde, witbeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak.

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 343.
  • COORNAERT M., Dudzele en Sint-Lenaert, 1985, p. 572, nummer 597.
  • DEVLIEGHER L., De Zwinstreek, 1970, p. 48 (hier onder nummer 3).

Bron: GILTÉ S., VAN VLAENDEREN P. & VANWALLEGHEM, A. met medewerking van DENDOOVEN, K. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeenten Dudzele, Lissewege en Zeebrugge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL25, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Oude Zot [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84413 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.