erfgoedobject

Pastorie van Markegem

bouwkundig element
ID
84419
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84419

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van Markegem
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van Markegem
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige pastorie van Markegem, naar verluidt gebouwd in 1671-'72 en als dusdanig in gebruik tot aan de bouw in 1907 van de nieuwe pastorie. Zwaar verbouwd rond het midden van de 20ste eeuw. Lage baksteenbouw onder zadeldak in rode pannen. Licht vooruitspringend middengedeelte. Beluikte vensters met glas-in-loodinvulling met gekleurd glas. Beeldnis in oostzijgevel met beeld van Maria met Kind achter glas, ruitvormige sierelementen in gesinterde baksteen. Rechthoekige vensteropeningen met betegelde onderdorpels en geprofileerde bovendorpels. Een oprit met kasseien aan de oostzijde leidt naar het achtergelegen erf.

  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, 1944: Afbeelding van de oude pastorie van Markegem in het Landboek van Markegem, opgemaakt door Charles Philippe Minne, (1761).
  • HOLLEVOET F., Markegem, het vermaakelijk dorp, Tielt, 1996.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie van Markegem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84419 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.