• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Oorspronkelijke bebouwing in de dorpskern, daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. In 1877 werd dit huis betrokken door Charles-Louis van Melle, de tweede burgemeester van Markegem. Haaks op dit volume staat een tweede volume in baksteen met dichtgemetselde segmentboogvormige muuropeningen onder een pannen zadeldak, volgens kadaster opgetrokken circa 1893.

Gelegen ten noordwesten van de kerk, met een driehoekige voortuin, grenzend aan het grasperk, ten noorden van de kerk. Verankerde baksteenbouw, dubbelhuis dwars op de straat gelegen, met witbeschilderde voor- en achtergevel op donkerbruine, bepleisterde plint. De zijgevels zijn niet beschilderd. Oorspronkelijk twee deuropeningen met rondbogige omlijsting en geflankeerd door bakstenen pilasters. De tweede opening is nu dichtgemetseld. Segmentboogvormige vensteropeningen met nieuw schrijnwerk naar oud model. Alle vensteropeningen hadden luiken zie duimen. In de zijgevel aan straatzijde flankeren twee kleine oeil-de-boeufs een laadluik. Het pannen zadeldak is vermoedelijk van latere datum, de dakgoot verbergt ten dele een kroonlijst aan de voorgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge: Mutatieschetsen, Markegem, 1864/29, 1893/2.
  • HOLLEVOET F., Markegem, Het vermaakelijk dorp, Tielt, 1996, p. 278.