Kapel Heilige Antonius van Padua

Beschrijving

Kapel Heilige Antonius van Padua. Opgericht in 1903 in opdracht van Karel Sabbe. Bevindt zich aan de grens met Dentergem, op de hoek van het straatdeel richting kerk enerzijds en richting Oostrozebeke anderzijds.

Neogotische kapel in rode baksteen met zadeldak bedekt met zwarte kunstleien. Onder de dakrand bevindt zich een tandlijst, de driezijdige apsis is afgewerkt met een boogfries. In beide zijgevels spitsboogvensters met roeden en gezandstraald glas. Op de nok een ijzeren kruis. In de rechthoekige cartouche boven de deur is het opschrift verdwenen. In de topgevel een rondboognis met houten kruis. Houten, dubbele vleugeldeur in een spitsboogomlijsting. Het gewelf is bekleed met spaanderplaat en rieten matten. Bepleisterde en witbeschilderde muren met bovenaan een zwarte kroonlijst. Vloer met grijze plavuizen.

• DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, gemeente Markegem, s.l., s.d., nr. 4.
  • HOLLEVOET F., Markegem, Het vermaakelijk dorp, Tielt, 1996, p. 351.