erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID
84436
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84436

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning gelegen aan een inslag van de weg. Daterend van vóór het opmaken van het Primitief Kadasterplan (circa 1830), maar nog niet te zien op de kaart van Ferraris (1770-1778).

Op het perceel ten westen van het pand werd circa 1815 een molen gebouwd zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). De inslag liep toen verder tot aan Lauwers' molen, ten noorden van het "Goed Ter Hoyen". In 1836 werd volgens het kadaster het bijgebouw ten oosten van het pand opgetrokken. Volgens Hollevoet bevond zich in dit pand tussen 1852 en 1894 herberg "Het Meike". De molen wordt afgebroken in 1887.

Lage, verankerde bebouwing, bepleisterd en beschilderd met imitatievoegen. Een donkerbruin beschilderde omlopende fries in imitatiebreuksteen. Steekboogvormige muuropeningen, vensters met T-ramen (vermoedelijk uit de 19de eeuw), voorzien van luiken. Licht overkragend pannen schilddak met recente grote dakkapel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Markegem, 1836/1.
  • HOLLEVOET F., Markegem, Het vermaakelijk dorp, Tielt, 1996, p. 448, 459.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boerenarbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84436 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.