Beschrijving

Sterk verbouwde hoeve met losse bestanddelen. In 1689 wordt deze site reeds vermeld. Op dat ogenblik koopt de Markegemse pastoor Gerardus Van Doorsselaer de hoeve uit het sterfhuis van Huybrecht Dhaveloose. Het betreft een hoeve met land die onder de heerlijkheid "Ter Hoyen" valt. Staat weergegeven in het landboek van C.P. Minne (1761). Volgens het kadaster werd het woonhuis herbouwd circa 1941. Witbeschilderd verankerd bakstenen woonhuis onder pannen zadeldak. Schrijnwerk vernieuwd. Bijgebouwen van recente datum.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Markegem, 1941/3.
  • HOLLEVOET F., Gerardus Van Doorsselaer, pastor-retor in Markegem (1697-1721) of de gesel van de abt, in Jaarboek van de Geschied- en heemkundige kring De Gaverstreke, jg. 18, 1990, p. 100.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien