erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen 't Uilke

bouwkundig element
ID
84447
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84447
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

" 't Uilke". Hoeve met losse bestanddelen, de site staat op Ferrariskaart (1770-1778) maar met andere configuratie, zie huidig. Woonhuis volgens kadaster opgericht circa 1875 op dezelfde locatie als het vorige. Het bakhuis, volgens kadaster opgetrokken circa 1883 werd vergroot en ingericht als garage.

Witbeschilderd woonhuis onder pannen zadeldak. Steekboogvormige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk en halve luiken. Getrapte bakstenen gootlijst. Gelijkaardig volume met twee garagepoorten, dwars op het woonhuis met links nog herkenbaar het voormalige bakhuis. Toegang tot het erf wordt afgesloten door een houten hek gevat in twee ronde pijlers, opgebouwd uit kasseistenen. De linkse pijler bevat een houten beeldnis met een beeld van Onze-Lieve-Vrouw. Aan de zuidzijde van het erf bevindt zich een poel die ook te zien is op het Primitief Kadasterplan (circa 1830).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Markegem, 1876/2, 1883/5.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen 't Uilke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84447 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.