• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpswoning aan de straat gelegen. Nog niet terug te vinden op de kaart van Ferraris (1770-1778), maar wel op het Primitief Kadasterplan (circa 1830). Volgens Hollevoet gebouwd vóór 1824 door koster-onderwijzer Charles Philippe Vande Casteele. In het huidige gebouw zijn vier woningen herkenbaar. De meest westelijke woning is lager dan de anderen; de twee centrale woningen zijn gebouwd als één woning, volgens kadaster verdeeld in 1864, de meest oostelijke woning was vermoedelijk aanvankelijk lager. Was tussen 1910 en 1958 herberg "Sint-Cecilia".

Gekaleide en witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint onder pannen zadeldak. Vlechting in westzijpuntgevel. Getoogde muuropeningen, vensters, waarvan sommige beluikt en andere voorzien van duimen voor luiken, met betegelde onderdorpels. Schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Kooflijst onder dakrand van de twee middelste woningen en getrapte kroonlijst onder dakrand bij de twee uiterste woningen.

• Kadasterarchief West-vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Markegem, 1864/29.
  • Kadasterarchief West-vlaanderen te Brugge, 223: Mutatiestaten, Markegem, 1864/157-159.
  • HOLLEVOET F., Van griffel tot kroontjespen. Het schoolverleden van Markegem, in De Roede van Tielt, jg. 22, nr. 1, maart 1991, p. 17.
  • HOLLEVOET F., Markegem, Het vermaakelijk dorp, Tielt, 1996, p. 456.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien