Pastorie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Dentergem
Deelgemeente Markegem
Straat Wakkenstraat
Locatie Wakkenstraat 19, Dentergem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dentergem (adrescontroles: 07-10-2007 - 07-10-2007).
  • Inventarisatie Dentergem (geografische inventarisatie: 08-01-2006 - 01-01-2007).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Wakkenstraat nr. 19. Pastorij, volgens het kadaster opgetrokken ca. 1907. Gebouwd door de Markegemse metselaar Charles Sabbe naar ontwerp van de Tieltse architect Gustave Hoste. Verankerde baksteenbouw met trapgevels, opgetrokken in een historiserende stijl. Twee bouwlagen op L-vormige plattegrond en onder pannen zadeldaken. Rechthoekige muuropeningen met arduinen kruiskozijnen en ontlastingsbogen. Getande fries onder de goot.
Voortuin met formele aanleg, van de straat afgescheiden door een nieuwe bakstenen omheining (arduinen dekplaten) en ijzeren hekwerk gevat tussen bakstenen pijlers. Achteraan een grote, ommuurde tuin met talrijke bomen, waaronder rode beuk en paardekastanje. Bakstenen tuinmuur, afgedekt met nokpannen geritmeerd door pilasters en met een getande fries. Een steekboogvormig poortje in de tuinmuur geeft toegang tot de voetwegel die leidt naar de oude pastorij (cf. Brouwerijstraat nr. 9).

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Markegem, 1907/2.
HOLLEVOET F., Markegem, Het vermaakelijk dorp, Tielt, 1996, p. 329.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien

Relaties

maakt deel uit van Wakkenstraat

Wakkenstraat (Dentergem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.