Pastorie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie, volgens het kadaster opgetrokken circa 1907. Gebouwd door de Markegemse metselaar Charles Sabbe naar ontwerp van de Tieltse architect Gustave Hoste. Verankerde baksteenbouw met trapgevels, opgetrokken in een historiserende stijl. Twee bouwlagen op L-vormige plattegrond en onder pannen zadeldaken. Rechthoekige muuropeningen met arduinen kruiskozijnen en ontlastingsbogen. Getande fries onder de goot.

Voortuin met formele aanleg, van de straat afgescheiden door een nieuwe bakstenen omheining (arduinen dekplaten) en ijzeren hekwerk gevat tussen bakstenen pijlers. Achteraan een grote, ommuurde tuin met talrijke bomen, waaronder bruine beuk en witte paardenkastanje. Bakstenen tuinmuur, afgedekt met nokpannen geritmeerd door pilasters en met een getande fries. Een steekboogvormig poortje in de tuinmuur geeft toegang tot de voetwegel die leidt naar de oude pastorie.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Markegem, 1907/2.
  • HOLLEVOET F., Markegem, Het vermaakelijk dorp, Tielt, 1996, p. 329.