erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

bouwkundig element
ID
84465
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84465

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel opgericht in 1983 ter ere van de vijftigste bedevaart naar Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Het Onze-Lieve-Vrouwbeeld is een geschenk van de deken van Halle naar aanleiding van de 50ste bedevaart van de Oeselgemse Confrerie der Gilde van Onze-Lieve-Vrouw van Halle, gesticht in 1930. De kapel is opgericht door en naar ontwerp van leden van de Confrerie om het beeld een plaats te geven, en in 1983 gewijd door Eerwaarde Heer J. Bossu.

Bakstenen pijlerkapel op rechthoekig grondvlak onder arduinen dekplaat. De kapel bevindt zich ten zuidoosten van de kerk in een hoek van het kerkhof, afgescheiden van de rest van het kerkhof door haagbeuk. Beeld van Zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Halle achter beglaasde rondboognis met bakstenen omlijsting met daarboven een bruinbakstenen kruis. Onder de beeldnis opschrift op zwartmarmeren plaat: "AAN O.L.V. / VAN HALLE / 1983". Aan beide zijden van de kapel bevinden zich gemetste bloembakken. Van aan de straat leidt een pad in rode grind naar de kapel met aan weerszijden plantsoenen omgeven door een taxushaag.

  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Oeselgem, s.l., s.d., nr. 1.
  • G.S., In Oeselgem getuigt een Mariakapel van de devotie tot O.-L.-V.- van Halle, in Kapel en Beeld, jg. 46, 1994, nr. 1, p. 2.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2007


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84465 (Geraadpleegd op 18-05-2021)