Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Dentergem
Deelgemeente Oeselgem
Straat Brugstraat
Locatie Brugstraat zonder nummer, Dentergem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dentergem (adrescontroles: 07-10-2007 - 07-10-2007).
  • Inventarisatie Dentergem (geografische inventarisatie: 08-01-2006 - 01-01-2007).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiepijlerkapellen
Dateringvanaf 1975

Beschrijving

Brugstraat z. nr. Kapel O.-L.-Vrouw van Halle. Kapel opgericht in 1983 ter ere van de vijftigste bedevaart naar O.-L.-Vrouw van Halle. Het O.-L.-Vrouwbeeld is een geschenk van de deken van Halle naar aanleiding van de 50ste bedevaart van de Oeselgemse Confrerie der Gilde van O.-L.-Vrouw van Halle, gesticht in 1930. De kapel is opgericht door en naar ontwerp van leden van de Confrerie om het beeld een plaats te geven, en in 1983 gewijd door E.H. J. Bossu.
Bakstenen pijlerkapel op rechthoekig grondvlak onder arduinen dekplaat. De kapel bevindt zich ten zuidoosten van de kerk in een hoek van het kerkhof, afgescheiden van de rest van het kerkhof door haagbeuk. Beeld van Zwarte O.-L.-Vrouw van Halle achter beglaasde rondboognis met bakstenen omlijsting met daarboven een bruinbakstenen kruis. Onder de beeldnis opschrift op zwartmarmeren plaat: "AAN O.L.V. / VAN HALLE / 1983". Aan beide zijden van de kapel bevinden zich gemetste bloembakken. Van aan de straat leidt een pad in rode grind naar de kapel met aan weerszijden plantsoenen omgeven door een taxushaag.

DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Oeselgem, s.l., s.d., nr. 1.
G.S., In Oeselgem getuigt een Mariakapel van de devotie tot O.-L.-V.- van Halle, in: Kapel en Beeld, jg. 46, 1994, nr. 1, p. 2.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Brugstraat

Brugstraat (Dentergem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.