Monument aan de Leie

Gemeente Dentergem

• Adrescontrole Dentergem (adrescontroles: 07-10-2007 - 07-10-2007).
  • Inventarisatie Dentergem (geografische inventarisatie: 08-01-2006 - 01-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Monument aan de Leie

Typologiegedenktekens, vijvers

Beschrijving

Brugstraat z.nr. Monument aan de Leie, gelegen voorbij het kerkhof aan de westzijde van de straat vlak voor de zogenaamde "4-frontenbrug" over de oude bedding van de Leie. In een roestkleurige staalplaat worden de oude en de nieuwe loop van de Leie weergegeven d.m.v. uitsparingen. Erlangs worden belangrijke historische sites en gebeurtenissen aangeduid. Onderschrift luidt: "EEUWEN SCHOOF / DE LEIE HIER / LANGZAAM VOORBIJ". Aan de zijkant twee plakkaatjes met opschrift "GIFT / DORPSRAAD / V.E.W.W. / ONTW. TAELMAN L. / CONSTR. CANNIE GEBR." en "MET DANK AAN / DE / KLAUWAERTS". Het geheel bevindt zich in een driehoekige vijver omgeven door een grasperk.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien