erfgoedobject

Dekenij

bouwkundig element
ID: 8447   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8447

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Dekenij
    Deze bescherming is geldig sinds 14-10-1975

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dekenij-pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vóór 1800 in het bezit van de Sint-Adriaansabdij. Gebouwd in 1733 door abt Bartholomeus de Hazeler. Haaks op de straat ingeplant herenhuis, gelegen in een omsloten tuin. Dubbelhuis van zes traveeën en twee verdiepingen onder een mansardedak (leien) met vijf dakkapellen. Datering 1734 (?) boven deur onzichtbaar door aansluitende veranda. Beschilderde bakstenen voorgevel op een gecementeerde plint. Voorheen beluikte rechthoekige benedenvensters voorzien van zandstenen negblokken met sponning; toegevoegde arduinen lekdrempels. Steekboogvormige bovenvensters. Korfboogdeur in een beschilderde rechthoekige omlijsting van natuursteen met geprofileerd beloop, imposten en in de druiplijst opgenomen sluitsteen; schouderboogvormig bovenlicht geflankeerd door bepleisterde voluten met bloemenranken. De aansluitende veranda voor de rechtertravee verbergt een deel van dit bovenlicht. Lagere linkeraanbouw van één travee.

Gecementeerde en verankerde straatgevel van drie traveeën en twee verdiepingen; rechthoekige vensters gevat in vlakke banden. Rechteraandak.

Aan de straatzijde, bijbouw van drie traveeën en een verdieping onder een mansardedak met dakkapellen, vermoedelijk uit de 19de eeuw. Gecementeerde en verankerde lijstgevel met rechthoekige vensters en deur gevat in vlakke banden. Verbinding tussen hoofd- en bijgebouw door middel van een muurtje met rechthoekige deur in een vlakke omlijsting; bekronende cartouche met inscriptie "pastorij", dubbele steektrap met bordes en ijzeren leuning.

  • VAN KERCKHOVEN P.M.J., Oud Geraardsbergen. Verklaring van de straatnamen, Geraardsbergen, 1974, p. 28.
  • Cultureel Jaarboek van Oost-Vlaanderen, 1976, p. 169.

Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dekenij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8447 (Geraadpleegd op 01-12-2020)