erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
84474
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84474
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een begraasd erf, met enkele fruitbomen. Bebouwing op deze site is reeds terug te vinden in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) en op de Ferrariskaart (1770-1778). Het gaat op beide kaarten om een alleenstaand gebouw. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) staat een woonhuis weergegeven, met dwars erop aan de oostzijde van het erf een bedrijfsgebouw. Het woonhuis wordt verscheidene malen uitgebreid en krijgt circa 1901 het huidig uitzicht.

Bedrijfsgebouw als vlaszwingelarij aan westzijde van het erf in dezelfde periode opgetrokken.

Toegang tot het erf via een smeedijzeren hek gevat in bakstenen pijlers met arduinen dekstenen, linkse pijler met speklagen in gesinterde baksteen.

Het woonhuis bevindt zich ten noorden van het erf. Lage verankerde en bepleisterde baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, omlijstingen met oren en sluitstenen.

Aan de westzijde van het erf een kleine kapel onder zadeldakje met een beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oeselgem, 1901/2.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84474 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.