Gedenktekens voor oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Dentergem
Deelgemeente Oeselgem
Straat Kerkplein
Locatie Kerkplein zonder nummer, Dentergem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dentergem (adrescontroles: 07-10-2007 - 07-10-2007).
  • Inventarisatie Dentergem (geografische inventarisatie: 08-01-2006 - 01-01-2007).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gedenktekens voor oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kerkplein z.nr. Gedenktekens voor oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen. In de noordwestelijke hoek van het kerkhof in kwartronde uitsparing in kerkhofmuur: monument voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen (plint in grijsgroene natuursteen waarop muur in baksteen, geritmeerd door pilasters, bekroond met driehoekig fronton met kruis in timpaan; hoofdgestel, waterlijst, kapitelen en basement van pilasters zijn witbeschilderd; tussen pilasters zijn platen in witte natuursteen aangebracht met namen van gesneuvelden in uitgehouwen en zwartgeschilderde letters) uitgevoerd door architect J. Van Quathem uit Oostrozebeke (cf. opschrift: "J. VAN QUATHEM / ARCHITEKT / OOST-ROZEBEKE". Gedenkteken voor 19de linieregiment 1940 staat schuin opgesteld tegen de plint hiervan: rechthoekige hardstenen plaat met vier hoekneuten en opschrift in uitgehouwen, zwartgeschilderde letters, onderaan voorzien van twee gekruiste palmtakken in reliëf.

JACOBS M., Zij die vielen als helden...Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge 1996, p. 282.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien

Relaties

maakt deel uit van Kerkplein

Kerkplein (Dentergem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.