Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Dentergem
Deelgemeente Oeselgem
Straat Kerkplein
Locatie Kerkplein zonder nummer, Dentergem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dentergem (adrescontroles: 07-10-2007 - 07-10-2007).
  • Inventarisatie Dentergem (geografische inventarisatie: 08-01-2006 - 01-01-2007).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kerkplein nr. 5. Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl uit 1905 (cf. datering met ankers in dakkapel) met invloed van de Brugse stijl (cf. traveenissen). Tegenwoordig in gebruik als kinderdagverblijf. Afgescheiden van straat d.m.v. lage bakstenen tuinmuur met arduinen deksteen en hoekpijlers, versierd met drielob. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen, met twee zijtrapgevels, opgetrokken in rode en gele baksteen op arduinen plint. Segmentboogvormige muuropeningen (enkel deur origineel, overig schrijnwerk naar oud model) in traveenissen, afgeboord met gele natuursteen. Vooruitspringende inkomtravee afgeboord met gele baksteen en voorzien van dakvenster en beglaasde beeldnis met beeld van de Goede Herder. Vermoedelijk is de rechtertravee, samen met de garage in dezelfde historiserende stijl van latere datum (cf. ontbreken van plint en verdiepte traveenis). Naar verluidt eertijds voorzien van een dakruiter met bronzen klokje (verdwenen in 1918) en binnen met handtekeningen van Amerikaanse soldaten die er logeerden tijdens W.O. I.

BOSSU J., Herstelling van Oeselgems kerk na de oorlog 1914 – 1918, in De Roede van Tielt, jg. 21, 1990, nr. 3, p. 162-179.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien

Relaties

maakt deel uit van Kerkplein

Kerkplein (Dentergem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.