Herberg De Vierschaar

Gemeente Dentergem

• Adrescontrole Dentergem (adrescontroles: 07-10-2007 - 07-10-2007).
  • Inventarisatie Dentergem (geografische inventarisatie: 08-01-2006 - 01-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg De Vierschaar

Typologiecafés

Beschrijving

Staatsbaan nr. 2. Café en drankencentrale z.g. "De Vierschaar". Vrijstaande interbellumarchitectuur, volgens kadastergegevens opgetrokken ca. 1938 en vermoedelijk al bij de aanvang als herberg functionerend. De naam verwijst vermoedelijk naar het verderop gelegen "Vierschaer Cabaret" (thans verdwenen), op de hoek van de Deinze- en de Pontstraat en zoals weergegeven op de Vandermaelenkaart (ca. 1850). Rode baksteenbouw onder mansardedak (mechanische pannen) op arduinen plint. Hoger opgetrokken middentraveeën aan beide straatgevels. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Oeselgem, 1938/2.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 223: Mutatiestaten, Oeselgem, 1938/32.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien