Hoeve in L-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed L-vormige hoeve

Beschrijving

Dieper gelegen hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie afbeelding in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770). Op een balksleutel in het woonhuis is het jaartal "1789" uitgesneden, eventueel is het huis dan herbouwd of aangepast. Volgens kadastergegevens is het huis vergroot circa 1864, op dat ogenblik een pachthoeve van baron Piers de Raveschoot.

Site omgeven door combinatie van haagbeuk en hulsthaag. Gebouwen in L-vormige opstelling rond nieuw aangelegd, deels begraasd erf. Boerenhuis onder pannen zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde baksteenbouw met imitatievoegen boven een gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen met betegelde onderdorpels, beluikt en voorzien van vernieuwd schrijnwerk.

Dwars hierop ligt aan de noordzijde van het erf een voormalig bedrijfsgebouw, verbouwd tot woning en garage. Witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak in golfplaten.

Interieur. Bewaarde moer- en kinderbalken. Voorts zwaar aangepast in de 2de helft van de 20ste eeuw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oeselgem, 1864/19.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223: Mutatiestaten, Oeselgem, 1864/67-69.