erfgoedobject

Herberg Den Haerent

bouwkundig element
ID
84498
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84498

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Haerent
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Wellicht de vroegere herberg "Den Haerent" tegenwoordig in gebruik als restaurant " 't Pleintje". Reeds vermeld in het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) als "eene behuijsde erfve, wesende eene herberghe genaemt den haerent". Afgebeeld als geheel van gebouwen in vierkante opstelling. Op de Ferrariskaart (1770-1778) komt dezelfde opstelling terug. Bij het opmaken van het Primitief Kadasterplan (circa 1830) blijven enkel de vleugel aan de straat en de oostelijke vleugel overeind. Het geheel is verdeeld in twee gebouwen. Het meest westelijke dat deel uitmaakte van de straatvleugel is thans verdwenen en deed nog minstens tot 1921 dienst als smidse.

Het huidige volume bestaat uit de drie meest westelijke traveeën van de straatvleugel en de achterliggende westvleugel. Dit was in 1830 eigendom van Geert De Borchgraeve-Brackenier, brouwer uit Olsene, en deed vermoedelijk dienst als herberg, uitgebaat door Frans Lefevre. Het achterste gedeelte van het huidige volume, thans dienst doend als feestzaal, is vermoedelijk toegevoegd op het einde van de 20ste eeuw.

Lage bebouwing bestaande uit een breedhuis van drie traveeën, met achteraan een diephuis van vijf traveeën, met aansluitend een recente uitbreiding. Verankerde en witbeschilderde baksteenbouw op bepleisterde en witbeschilderde plint. Segmentboogvormige muuropeningen (vermoedelijk 19de-eeuws) met vernieuwd schrijnwerk, voorzien van luiken. Straatgevel met overhoekse muizentandfries en bloktandfries onder kroonlijst. Rondboogvormige deuropeningen in straatgevel (oorspronkelijke ingang?) en zijgevel van breedhuis met bakstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst. Deuromlijsting in de zijgevel is op dezelfde wijze als aan de straatkant uitgewerkt, vermoedelijk na de afbraak van de smidse. De oostelijke gevel van het diephuis vertoont verschillende bouwsporen, vermoedelijk als gevolg van de herstelling van oorlogsschade ten gevolge van de gevechten in mei 1940. Interieur. Bewaarde moer- en kinderbalken met balksleutels.

  • Rijksarchief Kortrijk, Caerte figurative der prochie van Ousselghem, Kaarten en Plannen, 69.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg Den Haerent [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84498 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.