Klooster en school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster en school

Beschrijving

Klooster en school. De katholieke school in Oeselgem gaat van start in 1879. In dat jaar worden de eerste gebouwen opgetrokken op de huidige locatie in de Wakkenstraat. De zusters van 't gelove uit Tielt staan in voor het verschaffen van het onderwijs, de familie 't Felt (zie nummer 15) draagt de kosten voor de bouw van de school en de familie Vermeersch levert de grond. Grond en gebouwen blijven eigendom van de familie Vermeersch. In 1884 wordt de vrije school aangenomen door de gemeente. De zusters blijven echter instaan voor het onderwijs. In 1903 verkeert het gebouw in staat van verwaarlozing. In 1907 worden de grond en gebouwen gekocht door de congregatie van de zusters van 't gelove. In 1910 wordt de school uitgebreid met een complex van vier klassen achter de bestaande gebouwen, ervan gescheiden door een speelplaats. In 1914 begint aannemer Jozef Wallaert uit Tielt met de bouw van een nieuw kloostergebouw dat ten gevolge van de Eerste Wereldoorlog pas afgewerkt is in 1918. In 1949 verdere uitbreiding naar ontwerp van architect Albert Impe uit Tielt met twee bijkomende klassen in een vrijstaand gebouw, ten zuiden van de klassen uit 1910 en evenwijdig eraan. Tegelijkertijd wordt een nieuwe toegangsweg tot de nieuwe klassen en de speelplaats aangelegd ten noorden van de Lourdesgrot. In 1967 wordt het gebouw uit 1879 aan de Wakkensesteenweg gedeeltelijk verbouwd en gerenoveerd. In 1980 wordt het gebouw uit 1910 gesloopt en het meest zuidelijke (uit 1949) door architect Marc Bovyn uit Waregem ingericht met zes klassen. Kloostergebouw in neogotische stijl, daterend uit 1914-18. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met parement in bruine baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Gebruik van arduin voor de plint en doorlopende banden. Vooruitspringende middentravee met hoekkettingen in rode baksteen. Rechthoekige muuropeningen met arduinen kruisvensters op de begane grond telkens gevat in tudorboogvormige nissen met afgeschuinde dagkanten en arduinen sluitstenen. Tudorboogvormige deur met bolkozijn als bovenlicht.

Ten westen van het kloostergebouw bevindt zich het schoolgebouw uit 1879, zwaar verbouwd in 1967. Parement in mechanische rode en gele baksteen op natuurstenen plint onder zadeldak in mechanische pannen. Voorzien van recent aangebrachte dakvlakvensters.

• BOSSU J., Oeselgem en de geschiedenis van het onderwijs, Tielt, 1999.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien