erfgoedobject

Gekoppelde burgerhuizen

bouwkundig element
ID
84502
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84502

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweegezinswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Koppelwoningen in spiegelbeeldschema, volgens kadaster opgetrokken in 1950 op grond gekocht van de C.O.O. Oeselgem. Diephuis onder steil zadeldak in mechanische pannen. Rechthoekige muuropeningen met bepleisterde en beschilderde omlijstingen, versierd met ingesneden ruitmotief op tussenstijlen.

Oplopende erker in de zijgevel met op de verdieping drieledige muuropening met bepleisterde en beschilderde steekboogvormige ontlastingsboog voorzien van oren. Gebruik van expressief baksteenmetselwerk in voorgevel tussen de muuropeningen op de begane grond. Gebruik van historiserende elementen, zie gecementeerde vlechting in topgevel, bakstenen tandlijst. Meest gaaf bewaarde exemplaar van een groep van vier dezelfde koppelwoningen (overige: nummers 22-24, nummers 25-27, nrs. 29-31) die zich aan beide zijden van de straat bevinden.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oeselgem, 1950/7.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 223: Mutatiestaten, Oeselgem, 1950/63.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84502 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.