erfgoedobject

Hoeveke ten Paelmen

bouwkundig element
ID
84507
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84507

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeveke ten Paelmen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen ingeplant op een ruim grasplein. "HOEVEKE / TEN PAELMEN" zie naamplaatje op het toegangspoortje. Laatst genoemde wellicht recent ingeplant op de oorspronkelijke toegangsweg gemarkeerd door de twee flankerende linden. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Zou volgens het kadaster in kern teruggaan tot vóór 1835, na een brand wordt het woonhuis circa 1878 herbouwd.

Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken, 19de-eeuws uitzicht. Woonhuis met nieuw schrijnwerk naar oud model en met ten oosten en ten zuiden ervan de voormalige stallingen, schuur en wagenhuis.

Links van de site staat aan de straatkant een pijlerkapel in 1996 gebouwd op initiatief van de bewoners. Onze-Lieve-Vrouwkapel in rode baksteen onder pannen zadeldakje en met eenvoudig ijzeren kruis. Rondboognis met beeld van Maria met Kind. Jonge aanplantingen, twee linden achteraan en twee buxussen aan de voorzijde.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1878/2.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Wakken, s.l., s.d., nr. AA.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeveke ten Paelmen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84507 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.