erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen Saeysenhof

bouwkundig element
ID
84509
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84509

Juridische gevolgen

Beschrijving

Boerderij met losse bestanddelen "SAEYSENHOF", zie houten naambord. De naam houdt verband met de Saaisenbeek die ten noorden van en parallel loopt met de Boerderijstraat.

Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een oprit geflankeerd door boomgaarden. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Woonhuis volgens het kadaster herbouwd circa 1933. Dubbelhuis onder pannen zadeldak. Oranjebakstenen gevel boven gecementeerde plint met siermotieven en imitatie-bossage. Gele bakstenen voor de doorlopende banden en het accentueren van de korfbogige muuropeningen. Bewaard schrijnwerk op de begane grond. Bijgebouwen met 19de-eeuws uitzicht.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1933/2.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen Saeysenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84509 (Geraadpleegd op )