Klooster van de Zusters van de Heilige Jozef en kostschool voor meisjes

Beschrijving

Voormalig klooster van de "Zusters van de Heilige Jozef" en een kostschool voor meisjes. In 1831 vraagt de toenmalige pastoor, De Meurisse, aan de deken van het kapittel in Gent om in Wakken een kloostergemeenschap op te richten die zou instaan voor onderwijs en opvoeding van de jeugd en verzorging van arme zieken en ouderlingen. In 1832 komen de zusters van de Heilige Jozef zich in Wakken vestigen, in een achterin gelegen pand ter beschikking gesteld door de Genste deken. Het klooster wordt onder de bescherming van de Heilige Theresia geplaatst. Na de oprichting van het rustoord, in 1840, langs de Markegemstraat leggen de zusters zich nu enkel nog op hun opvoedkundige taak toe.

Een nieuw gebouw wordt, volgens kadastergegevens, opgericht circa 1847, deze is zeker in 1874 vervangen door een nieuw en groter complex. Het aantal klassen wordt uitgebreid, een kapel gebouwd en een kantwerkschool opgericht. Verder is er sprake van een grot en een park. Het park verwerven de zusters in 1885. In 1890 laat moeder Eudoxie, de toenmalige overste, de kapel verfraaien en gaanderijen in de speelplaats aanleggen. Vóór de Eerste Wereldoorlog wordt een huishoudschool en pensionaat ingericht. Op een afbeelding uit de eerste helft van de jaren 1920 staat het geheel als volgt afgebeeld: dwars op de lange straatvleugel zijn in een U-vorm nog twee vleugels rond een aangelegde tuin geschikt, het geheel is omgeven door tuinen, moestuinen en landerijen. In de jaren 1930 volgen nog enkele aanpassingen: volgens een bouwaanvraag van 1932 wordt de gevel voorzien van een nieuw parement, uit kadastergegevens van 1938 blijkt een uitbreiding van de gebouwen. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de school uitgebreid met een kleuter, lager, beroeps en technische afdeling. In 1974 wordt het klooster opgegeven. Heden wordt de straatvleugel ingenomen door een basisschool, een parochiaal centrum en een winkel. Achterliggende vleugels zijn nu herbouwd als appartementen onder de naam "RESIDENTIE SANDERUS". Langgerekte straatvleugel in twee fasen gebouwd. Baksteenbouw onder zadeldak met gevelparement uit de jaren 1930 in oranje baksteen. Linkerdeel, eveneens uit de jaren 1930, herbergt de school. Eenvoudige gevel met grote vensterpartijen, bewaard schrijnwerk met grote roeden. Monumentale ingangspoort.

Het langere rechterdeel gaat wellicht terug tot 1874. Strak geritmeerde gevel met risaliet ter hoogte van de inkom. Bewaarde inkompartij met fraaie dubbele vleugeldeur gevat in een bepleisterde rondboognis en met hoofdgestel gedragen door bakstenen pilasters boven arduinen sokkels (links een voetenschraper). In het boogveld een kapelletje met beeld van Sint-Jozef. Rechthoekige vensters, in de zes rechtertraveeën met horizontale roedeverdeling. Achterliggend pand aan een binnentuin, horend bij het voormalige klooster, waarschijnlijk daterend uit de bouwfase van 1874. Roodbakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen), sierankers. Segmentboogvormige muuropeningen met bewaard schrijnwerk. In het bovenlicht van de dubbel vleugeldeur brandglas met afbeelding van Sint-Jozef, patroonheilige van het instituut.
Achterliggende tuin met parkbosrestant, vijver en vervallen paviljoen.

• Gemeentelijk Archief Dentergem, Bouwvergunning, 1932.