Hoekhuis

Gemeente Dentergem
Locatie Kapellestraat 22, Dentergem (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Dentergem (adrescontroles: 07-10-2007 - 07-10-2007).
  • Inventarisatie Dentergem (geografische inventarisatie: 08-01-2006 - 01-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Kapellestraat nr. 22. Hoekhuis met de Roterijstraat volgens het kadaster teruggaand tot ca. 1840. Geboortehuis van de dichter Gwij Mandelinck cf. bronzen gedenkplaat met opschrift "HIER WERD IN 1937 DE DICHTER / GWY MANDELINCK GEBOREN / "EEN BLIJE NEDERZETTING IS DIT HUIS / EN WAAR DE ZON AAN OVERUREN DOET / HEEFT MEN ZICH DAGEN VERSLAPEN". Twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Gecementeerde lijstgevel met imitatievoegen en paneelwerk op de borstweringen.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1840/6.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien