Sint-Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel

Beschrijving

Sint-Antoniuskapel op de hoek met de Sint-Antoniusstraat. Op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) staat hier bebouwing aangeduid, bij het kadaster is er pas sprake van een kapel vanaf 1876. De huidige kapel zou dateren van 1919.

Kapel met driezijdig koor onder leien zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde gevels. Terracottakleurige beschildering voor de plint, lijst onder de dakgoot, de aflijning van de trapgevel en bovenlicht van de deur. Voorgevel met imitatievoegen en bekronend smeedijzeren kruis. Dubbele (gerecupereerde) vleugeldeur, bovenlicht met sierlijk smeedijzeren traliewerk en opschrift "H. ANTONIUS / BVO". Blinde zijgevel met opschrift "VERBODEN AAN TE / PLAKKEN" waarschijnlijk aangebracht tijdens het interbellum.

Sober interieur met lichtblauwbeschilderde bepleisterde muren. Spits- tongewelf, in het koor steunend op kraagstenen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1876/6.
  • DESMET J., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 263.