Herenhuis Liberale Kring

Gemeente Geraardsbergen

• Adrescontrole Geraardsbergen (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Geraardsbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

is beschermd als monument Herenhuis Liberale Kring

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Liberale Kring

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bebouwing deel Markt en Duivenstraat

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Groot Landhuis", gebouwd in 1598 en afgebroken begin 19de eeuw. Heden zogenaamd "Liberale kring". Gebouw in empirestijl opgetrokken in 1812 naar ontwerp van L. Roelandt in opdracht van Bankier A. Spitaels. In 1872 ingenomen door de Liberale Kring. Breedhuis van zeven traveeën en drie verdiepingen onder een schilddak (leien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel tussen twee hoekrisalieten die op de bel-etage worden gemarkeerd door rondboogvormige deurvensters met versierd bovenlicht en flankerende gekoppelde driekwart zuiltjes onder een entablement met jaartal van de Liberale Kring: 1872; maskerkoppen in de zwikken. Verticaal accent gebroken door horizontale ordonnantie door middel van een doorlopend balkon met ijzeren leuning op zware consoles, doorgetrokken gekorniste lekdrempels en lateien, een trofeeën- en rozettenfries op de borstwering der bovenverdieping en een hoofdgestel met rozettenfries en gekorniste kroonlijst op consooltjes. Hoge rechthoekige vensters. Rechthoekige vleugeldeuren op de hoektravee. Begane grond ingericht als herberg. Interieur, deels behouden empire-aankleding; centrale wenteltrap. Vervallen toestand.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea