Onze-Lieve-Vrouwkapel met knotlindes

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veldkapel

Beschrijving

Veldkapel, Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de volksmond Weverskapel genoemd naar de huidige eigenaar, zou dateren van vóór 1882. Op de Atlas der Buurtwegen (1841-1845) of de Vandermaelenkaart (1854) staat geen aanduiding van een kapel, wel op de Militaire stafkaart van 1862, herzien in 1884 en 1910.

Gelegen links van het huis nummer 6 en palend aan een weiland, aan de straatzijde wordt de kapel geflankeerd door twee lindes. Het ensemble van kapel met lindes duidt het kruispunt aan van de wegen Kluizebosstraat en Zandstraat en vormen een herkenningspunt in het landschap. De bomen werden destijds hoog geknot. Het traditionele beheer hiervan wordt nog steeds onderhouden.

Kapel is opgetrokken in rode baksteen, rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder zadeldak (roofing), gecementeerde plint. Rondboogdeur met vleugeldeur geflankeerd door pilasters, daarboven gevelsteen met onleesbaar opschrift. Omlopende bakstenen fries, in de zijgevels spitsboogvensters. Op de nok een smeedijzeren kruis.

• Cartografisch Instituut (Militaire stafkaart, 1862, herzien in 1884 en 1910).
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, gemeente Wakken, s.l., s.d., nr. 4.
  • VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Veldkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/teksten/84525 (geraadpleegd op 29 augustus 2022).

Auteurs: Schepens, Annelies; Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien