Veldkapel, Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de volksmond Weverskapel genoemd naar de huidige eigenaar, zou dateren van vóór 1882. Op de Atlas der Buurtwegen (1841-1845) of de Vandermaelenkaart (1854) staat geen aanduiding van een kapel, wel op de Militaire stafkaart van 1862, herzien in 1884 en 1910.
Gelegen links van het huis nummer 6 en palend aan een weiland, aan de straatzijde wordt de kapel geflankeerd door twee lindes. Het ensemble van kapel met lindes duidt het kruispunt aan van de wegen Kluizebosstraat en Zandstraat en vormen een herkenningspunt in het landschap. De bomen werden destijds hoog geknot. Het traditionele beheer hiervan wordt nog steeds onderhouden.
Kapel is opgetrokken in rode baksteen, rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder zadeldak (roofing), gecementeerde plint. Rondboogdeur met vleugeldeur geflankeerd door pilasters, daarboven gevelsteen met onleesbaar opschrift. Omlopende bakstenen fries, in de zijgevels spitsboogvensters. Op de nok een smeedijzeren kruis.
Auteurs: Schepens, Annelies; Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Schepens A. & Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2022: Onze-Lieve-Vrouwkapel met knotlindes [online], https://id.erfgoed.net/teksten/393266 (geraadpleegd op ).
Veldkapel, Onze-Lieve-Vrouwkapel, in de volksmond Weverskapel genoemd naar de huidige eigenaar, zou dateren van vóór 1882. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) of de Vandemaelenkaart (circa 1850) staat geen aanduiding van een kapel, wel op de Militaire stafkaart van 1862, herzien in 1884 en 1910.
Gelegen links van het huis nummer 6 en palend aan een weiland, voor de kapel staan twee linden.
Opgetrokken in rode baksteen, rechthoekige plattegrond met driezijdige apsis en onder zadeldak (roofing), gecementeerde plint. Rondboogdeur met vleugeldeur geflankeerd door pilasters, daarboven gevelsteen met onleesbaar opschrift. Omlopende bakstenen fries, in de zijgevels spitsboogvensters. Op de nok een smeedijzeren kruis.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Onze-Lieve-Vrouwkapel met knotlindes [online], https://id.erfgoed.net/teksten/84525 (geraadpleegd op ).