Boerenarbeiderswoning

Gemeente Dentergem

• Adrescontrole Dentergem (adrescontroles: 07-10-2007 - 07-10-2007).
  • Inventarisatie Dentergem (geografische inventarisatie: 08-01-2006 - 01-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Wakken

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning van het langgeveltype, dwars op de straat georiënteerd. Ligt binnen de zogenaamde 'Drievuldigheidsommegang' die het kasteeldomein van Wakken afbakende. Staat getekend op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1846). Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en grijze bepleisterde plint, zadeldak (deels met gegolfde, deels met mechanische pannen). Eenvoudige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk, beluikte vensters.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien