Hoeve Den Ast

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Den Ast

Beschrijving

"DEN AST" zie houten naambord. Hoeve met verschillende bestanddelen gegroepeerd rondom een grinten erf en centraal een klein gazon. Heden opgesplitst in twee wooneenheden.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier een site aangeduid, op het Primitief Kadasterplan (circa 1830) getekend met nagenoeg dezelfde configuratie. Volgens het kadaster wordt het woonhuis vergroot circa 1864 en is circa 1899 de cichorei-ast toegevoegd. Circa 1905 wordt de ast nogmaals vergroot, het huis gedeeltelijk afgebroken en de stal en schuur verbouwd.

Woonhuis, eventueel opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde baksteenbouw met mansardedak (imitatieleien in eterniet?). Zuidgevel met vlechtingen en twee kleine, blinde oculi in de topgevel. Vernieuwd schrijnwerk. Ten noorden van het erf ligt een voormalige ast uit circa 1899. Verankerde baksteenbouw onder verschillende nokhoogtes met in het hoger opgaande rechterdeel zware muurankers. Dwarsschuur met wagenhuis en stallingen ten oosten van het erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, 19de-eeuws uitzicht maar eventueel met oudere kern. Enkele blokramen met roedeverdeling en steunbeer, sporen van oudere openingen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1864/38, 1899/9, 1908/34.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien