Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis, volgens het kadaster gebouwd circa 1890 ter vervanging van een ouder pand, gedeeltelijke heropbouw circa 1912. De hoge arduinen plint is aangebracht in 1942.

Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder pannen schilddak. Lijstgevel geritmeerd door rechthoekige traveenissen en middenrisaliet met deurtravee; verhoogde begane grond. Verdiepte, segmentboogvormige muuropeningen onder strekken met arduinen hoekblokken. Bewaard schrijnwerk, deur in portaal en met arduinen buitentrapje. Poort met arduinen schamppalen. Versierende tegeltableaus op de borstweringen en onder de dakgoot.

• Gemeentelijk archief Dentergem, Bouwvergunning, nr. 1942/1719.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wakken, 1890/9, 1912/6.